Articsóka

Articsóka (Cynarae scolymus)

Népies neve: kerti articsóka
Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény, Európában termesztik. A görögök óta népszerű zöldségféle. Magyarországon sokáig dísznövényként tartották.
Hatóanyagai: cinarin, szerves savak (almasav, tejsav, citromsav), flavonoidok, káliumsók.

Hatásai: Az articsókát már az ókorban is ismerték, a rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is használták.A népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban is felhasználják, serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, fokozza az epe termelését, az epeutak összehúzódását (ekkor ürül az epe) és a májsejtek regenerálódását. Epehajtó, koleszterinszint csökkentő, emésztést segítő.

A keserű ízű szárlevelek gyógyászatilag aktív vegyületeket tartalmaznak, a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentő, epehajtó, vizelethajtó, gyomorerősítő szerként használják. A cinarin (az articsóka fő hatóanyaga) falvonoidokban gazdag, melyek megakadályozzák a májsejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, egészségmegőrző hatással bírnak. Tisztító, méregtelenítő hatása miatt hatékony a köszvény, az ízületi gyulladás ill. az artrózis (ízületi kopás) kezelésében.


Ez a gyógynövény, koncentrált tabletta formában is megvásárolható: Articsóka tabletta - 2.590 Ft
Bővebben >> 

Csatlakozz hozzánk!